Yohimbe

Yohimbe är namnet på ett vintergrönt träd som finns i delar av Central- och Västafrika. Barken av yohimbe innehåller en kemikalie som kallas yohimbin, som används för att göra medicin. Yohimbinhydroklorid (Aphrodyne , Yocon).

Yohimbe
Yohimbe- tillskott listar ofta yohimbe-barkextrakt eller yohimbin som den aktiva ingrediensen. Vissa av dessa produkter kanske emellertid inte ger korrekt information om mängden yohimbin i tillskottet. Vissa yohimbe- tillskott listar också yohimbinhydroklorid som en aktiv ingrediens. Yohimbe-produkter som innehåller konstgjorda yohimbinhydroklorid som ingrediens är inte lagligt att sälja som kosttillskott i Sverige.

Yohimbe som tas via munnen sägs kunna väcka sexuell upphetsning, för erektil dysfunktion (ED), sexuella problem orsakade av mediciner mot depression som kallas selektiv-serotoninåterupptagshämmare (SSRI) och allmänna sexuella problem hos både män och kvinnor. Det används också för atletisk prestanda, viktminskning , utmattning, bröstsmärta , högt blodtryck , lågt blodtryck som uppstår när du står upp, nervsmärta i diabetiker och för depression tillsammans med vissa andra mediciner.

Hur fungerar och används Yohimbe?

Yohimbe innehåller en kemikalie som kallas yohimbin som kan öka blodflödet och nervimpulser till penis eller vagina. Det hjälper också till att motverka de sexuella biverkningarna av vissa mediciner som används för depression. Nedan följer vad som anses kunna hjälpa, men det finns fortfarande otillräckliga bevis för det mesta.

  • Ångest. Det finns blandade bevis om effektiviteten hos yohimbin, den aktiva ingrediensen i yohimbe, för att behandla ångest relaterad till fobier. Viss forskning antyder att det inte förbättrar ångesten i kombination med terapi. Men annan forskning antyder att det minskar rädsla relaterad till vissa fobier.
  • Depression. Tidig forskning tyder på att det att ta yohimbin, den aktiva ingrediensen i yohimbe, dagligen under 10 dagar inte förbättrar depressionens symtom.
  • Erektil dysfunktion (ED). Det finns bevis för att yohimbin, den aktiva ingrediensen i yohimbe, kan vara till hjälp för ED. Vissa herbalists föreslår att yohimbe-barken faktiskt fungerar bättre än yohimbineingrediensen ensam. Men hittills har yohimbe bark inte utvärderats i forskningsstudier.
  • Träningsprestanda. Tidig forskning tyder på att att ta yohimbin, den aktiva ingrediensen i yohimbe, dagligen under 21 dagar inte förbättrar träningsprestanda eller bygger muskelmassa hos fotbollsspelare.

Biverkningar och säkerhet

Yohimbe som tas oralt är möjligen osäkert. Yohimbe har kopplats till rapporter om allvarliga biverkningar inklusive oregelbunden eller snabb hjärtslag, njursvikt, krampanfall, hjärtattack och andra. Den primära aktiva ingrediensen i yohimbe är ett läkemedel som kallas yohimbine. Detta anses som ett receptbelagt läkemedel i många delar av världen. Detta läkemedel kan troligen användas på kort sikt när det övervakas av hälso-och sjukvårdspersonal. Det är dock inte lämpligt för användning utan tillsyn på grund av potentiellt allvarliga biverkningar som det kan orsaka. Undersök först med din läkare.

Tillskott och supplementering

Yohimbe och dess delmängd yohimbin sägs vara fettförbränningsföreningar som främst används för att förlora fett under kortvarig fasta. Yohimbine sägs också vara ett afrodisiakum och kan hjälpa erektil dysfunktion. Det är också en generell stimulant i många tillskott, läs mer om det här. Yohimbine fungerar genom att öka adrenalinnivåerna i kroppen såväl som att hämma en regleringsprocess i fettceller, som normalt undertrycker fettförbränningen. Effekterna av yohimbin negeras delvis av matintag, varför det ofta tas i fastande tillstånd. Vi rekommenderar alla att först tala med sin läkare innan man provar några tillskott, speciellt detta som ofta kan vara receptbelagt.