Tillskott – funkar det och vilken effekt?

Så du började nyligen ta kosttillskott för att må bättre och förbättra din hälsa? Men vad vet du om den avsedda effekten? Du kanske märker att du sover bättre, eller om du har lite mer energi över än vanligt. Eller kanske är du orolig för att du får en placeboeffekt? Det kan vara svårt att avgöra om du är på rätt väg med ditt tillskott. Tack och lov har vi förslag till dig – låt oss se om dina vitaminer och kosttillskott kommer att fungera för dig!

funkar det effekt

Problemet med näring från mat

I en idealvärld skulle du få dina viktiga vitaminer och mineraler från all den goda maten du äter. Men om du äter din mat från mataffären saknar du troligen några viktiga näringsämnen. Skyll på livsmedelsindustrin – till och med ekologiska frukter och grönsaker plockas från att artificiellt mogna under lysrör och skickas runt om i världen innan de landar i din vagn, vilket påverkar deras näring och effekt. Du kan även läsa mer här om vilka ingredienser som är bra samt bäst i test för olika tillskott och mat. Det finns även olika typer av tillskott som fungerar bättre eller sämre än andra, därför är det alltid bar att läsa om innehållet.

Det är här tillskott kommer in i bilden, för att hjälpa dina hälsosamma livsstilsinsatser som man. Men hur vet du att de funkar? Tecknen kommer att variera beroende på vilken typ av tillskott du tar, men här är några vanliga exempel:

  • A-vitamin förknippas med frisk hud och hårbotten. Om du känner att det kliar eller om din hårbotten är fläckig kan det bero på att du saknar A-vitamin för att producera oljan som ger ditt hår och huden sin naturliga glans.
  • D-vitamin är ett viktigt, fettlösligt vitamin som vi får från solen. Om du bor i ett klimat med mycket regn, kan du börja känna dig nedstämd, grinig eller ledsen. Detta är ett varningstecken för en vitamin D-brist. Detta är en bra vitamin (faktiskt är det ett hormon) att få från livsmedel. Medan vissa produkter är förstärkta med det och det förekommer naturligtvis i vissa matkällor, behöver de flesta tillgång till rikligt med solljus eller tillskott.

Hur vet jag om tillskott fungerar?

Den större frågan de flesta har är: “Bör jag må bättre direkt efter att ha tagit kosttillskott?” Om du har brist på ett visst vitamin eller mineral och börjar komplettera med det, kanske då du märker du direkt att dina symtom börjar försvinna. Lyckligtvis finns det flera metoder för att avgöra huruvida dina vitamintillskott faktiskt har önskad effekt på din hälsa. Är du man? Läs då även mer om hur testosteron tillskott funkar!

  • Gör några noteringar. När du börjar ta tillskott och vitaminer kan du skriva ner dina symtom först. Håll koll på hur du känner dig, din aktivitetsnivå och vilka kosttillskott du tar dagligen. Granska dina journalposter efter några veckor för att bestämma effektiviteten hos dina vitaminer.
  • Ta en titt i spegeln. Om du har försökt bekämpa sprött hår, torr hud eller svaga naglar kan du enkelt göra en visuell undersökning för dig själv. Om du märker positiva förändringar är du förmodligen på rätt väg. Även om dina önskade effekter inte är visuella till sin natur kan du mäta dina resultat från visuella signaler.
  • Besök din läkare. Efter några veckors upptagande av dina tillskott, planera en tid hos din läkare för hälsokontroll. Begär att få testat ditt blod för vitaminbrister. Planera sedan ett uppföljningsbesök i ett par månader på vägen för att testa nivåerna igen och se till att bristen är borta.

Finns det placebo effekter?

Tyvärr är en av de mest frustrerande (men också upplysande) sakerna med vetenskap att den är full av förvirrande variabler. När vi hänvisar till förvirrande variabler, hänvisar vi till allt som kan sneda en studies resultat. Exempel på sådana variabler är:

  • Människor som tar vitaminer tenderar att ha en hälsosammare livsstil än de som inte gör det: De röker mindre, äter en bättre diet och tenderar att träna mer.
  • Tilläggsintag tenderar att öka när vi åldras.
  • Tilläggsanvändare tenderar att ha en hälsosammare kroppsvikt än de som inte tar kosttillskott.

Så upplever du en placeboeffekt? Vissa läkare säger ja, men vissa psykologer rapporterar att placeboeffekterna är tillräckligt starka för att ge fysiologiska resultat. Det kan finnas effekter som tillskrivs placebo, eller till och med förändringar i humör eller allmän hälsa som går obemärkt. Kort och gott så kan människor reagera olika och få olika fördelar av tillskott. Du bör prova och se för dig själv helt enkelt!