Vårdcentral

På hälsa som testar Centers gör vi testosteron testar lätt genom att låta dig att undvika besväret att besöka din läkare. Vi tillhandahåller testosteron tester, däribland läkare tillsyn, med samma Labs att din läkare utnyttjar. Testresultat visar din serumtestosteronnivåer i jämförelse med ett normalt intervall. Resultaten är inte en del av din permanent journal och är säkert levereras till dig, vilket sparar både tid och pengar.

Snabb resulterar korrekt, tydlig lab utan läkarbesök
100% tillfredsställelsegaranti
Privat och konfidentiellt

Hur låga testosteronnivåer kan påverka hälsa och välbefinnande?

Män behöver en tillräcklig mängd testosteron för spermieproduktionen. Låga nivåer kan orsaka fertilitets relaterade medicinska tillstånd. Testosteron hjälper också reglera bentäthet, muskelmassa, metabolism och röda blodkroppar. Testosteron hormonnivåer påverkar kognitiva funktioner, såsom uppmärksamhet och minne, samt humör och energinivåer. Relaterade hälsotillstånd, framför allt hos äldre män ofta korrelerade med låg serumtestosteronnivåer.

Med tanke på den inverkan testosteron har på så många vitala kroppsfunktioner och system androgenbrist eller har låga nivåer av hormonet kan orsaka ett brett sortiment av symptom. Män som har bristfälliga nivåer upplever ofta några eller alla av följande symtom på lågt testosteron:

 • Låg sexlust
 • Erektil dysfunktion
 • Förlust av kroppsbehåring eller hårväxt
 • Gallring hårbotten hår
 • Benförlust
 • Torr och / eller gallring hud
 • Muskelförlust / svaghet
 • Ökad kroppsfett, särskilt i bröstet och buken
 • Värmevallningar, nattliga svettningar
 • Minskad energi, motivation, självförtroende
 • Irritabilitet / humörsvängningar
 • Depression / ångest
 • Dålig koncentration och / eller minnesproblem
 • Sömnstörningar

Hypofysen styr testosteronnivåer genom att släppa ett hormon som kallas luteiniserande hormon (LH). Hos män, LH-nivåer berätta testiklarna att producera mer testosteron. Testosteron är också produceras av binjurarna hos båda könen. Onormala nivåer av testosteron eller LH kan tyda på ett hypofysen problem.

Kvinnor med onormalt låga nivåer av testosteron kan uppleva symptom som inkluderar:

 • Minskad energi
 • Låg sexlust
 • Benförlust
 • Manliga mönster av hårväxt
 • Muskelförlust / svaghet
 • Hudförändringar
 • Torrt, sprött hår och naglar

Hos kvinnor är serum testosteronnivåer som används för att diagnostisera onormala eller ingen menstruation, infertilitet, maskulina egenskaper (virilization), polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och idiopatisk hirsutism (överdriven manligt hårväxt).

När ska jag överväga en testosteron blodprov?

Om du upplever en kombination av de symtom som anges ovan, bör du överväga att ha en testosteron blodprov. Det är dock viktigt att notera att många av dessa symptom kan också vara relaterade till andra hälsoproblem och / eller hormonell obalans, så en grundlig fysisk undersökning av din läkare är också motiverad. Dessutom kan låga testosteronnivåer ofta förekomma utan tydliga symtom, särskilt om nivåerna har sjunkit gradvis, vilket gör det lättare för kroppen att anpassa sig till förändringen i halter av hormoner. Även utan tydliga symptom kan testosteronbrist har fortfarande hälsokonsekvenser. Bland de allvarligaste av dessa är:

 • Ökad risk för osteoporos, som testosteronbrist påverkar bentätheten
 • Ökad risk för hjärtsjukdom, eftersom låga testosteronnivåer har visats enligt Harvard Män hälsa Watch, för att öka den totala kolesterolnivåer och leda till ökningar i vikt och kroppsfett procentsatser.

Denna typ av gradvis nedgång händer ofta med åldrandet. Den genomsnittliga mannen ser en gradvis nedgång i testosteronnivåer om cirka 1-2 procent per år efter ålder 30. Kvinnor kan ofta också se sjunkande testosteronnivåer med uppkomsten av klimakteriet och menopaus. Medan en viss minskning är helt normalt med åldrande, för vissa människor, hormonnivåerna sjunker för lågt för att tillgodose kroppens behov av testosteron. Av den anledningen kan ha enstaka testosteron tester för att skärmen för bristfälliga hormonnivåerna vara klokt för människor 40 år och äldre för att skydda mot de potentiella hälsoeffekterna av odiagnostiserade och obehandlade testosteronbrist.

Överskott testosteron kan också vara ett problem för båda könen. Hos barn kan det leda puberteten problem och infertilitet. Hygienkrav som orsakar för mycket testosteron som produceras innefattar androgen motstånd, kongenital adrenal hyperplasi och äggstockscancer.

Vanliga laboratorietester som används för att mäta testosteronnivåerna är:

 • Totalt testosteron tester – De totala testosteronblod test mäter den totala mängden av hormonet som cirkulerar i blodströmmen, vilken sedan jämförs med ett normalt intervall på grund av ålder och kön. Faktorer som medicinska status och mediciner anses också att utvärdera testresultat. Det är viktigt att notera att medan en total testosteron test kan vara användbar som en initial screeningmetod, ensam ger inte tillräckligt med information för antingen diagnos eller utesluta låg testosteron, eftersom de flesta av hormonet i blodet är bundet till proteinerna albumin och sex hormone binding globulin (SHBG), vilket gör det inaktivt och och inte biotillgängligt testosteron.
 • Fritt testosteron testar – Detta blod test mäter nivåer av fritt testosteron, som hänvisar till hormoner som inte är bundna till andra molekyler och kan fritt användas av kroppen. Detta är den aktiva formen av testosteron som arbetar för att påverka kroppens processer, och mäta denna form av hormonet är väsentligt för en korrekt värdering av hormonbalans.
 • Fritt och totalt testosteron tester – Detta blodprov mäter både den totala testosteronnivåer och mängden fria, obundna testosteron i blodet.

Serumtestosteron tester nivåer rapporteras i nanogram per deciliter (ng / dl). Resultat från dessa testosteron blodprov kommer att visa en patients personliga testosteronnivåer tillsammans med en referensområde för jämförelse. Det referensområde kommer att återspegla den genomsnittliga eller normala resultat för personer i samma ålder och kön.

Vad är behandlingen för låg testosteron?

Testosteron produktion minskar med åldern. När testresultat bekräftar låga testosteronnivåer kan testosteronbehandling föra dessa nivåer säkerhetskopiera till en hälsosam, normalt intervall baserat på din ålder. Vanligtvis kommer detta att omfatta livsstilsförändringar för att främja hormonbalans, såsom kostförändringar, motion och stresshantering. I många fall, är testosteron substitutionsterapi (TRT) rekommenderas, vilket inbegriper komplettering av testosteronnivåer med mediciner. Det finns oro för att testosteronersättningsterapi kan stimulera prostatacancer och bröstcancer. Det finns dock inga bevis för att TRT orsakar cancer.

Testosteronhormonnivåerna är vanligtvis övervakas noga av hela stadier av testosteron tillskott substitutionsterapi. Ytterligare lab testning kan göras för att utvärdera biverkningarna av testosteronersättningsterapi, som kan innefatta test av sköldkörtelfunktion, kolesterolnivåer, diabetes status och prostata hälsa. Testosteron tester är ofta beställas med follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) labbtester vid misstänkt hypogonadism eller när testosteronbehandling med början.

 

 

 

 

 

Att välja en klinik

Välja vårdmottagning – engelska

Du har rätt att använda vårdcentral eller klinik i ditt val när du behöver öppenvården. Du kan få öppenvård var du vill i Sverige.

Läs texten på svenska här.

Det kan finnas ett antal skäl som du föredrar en viss vårdcentral eller klinik. Till exempel kan det vara mest lämpligt att välja en som är nära ditt hem eller jobb, eller kanske några medlemmar av dess personal talar ditt modersmål.

Vad har jag rätt att välja?

Du kan välja en

 • hälsocenter
 • BVC
 • barnmorska klinik
 • ungdomsmottagning
 • polispecialistklinik för dermatologi eller annan specialitet.

Du kan behöva en remiss för att kunna behandlas vid en polispecialistklinik. Råden eller regioner län där du bor eller vill få vård har sina egna remissförfaranden. Läs mer här om hur de olika landsting och regioner arbetar.

Att välja en vårdcentral

En vårdcentral kan erbjuda vård när du är sjuk eller upplever ett hälsoproblem. Centret kommer att ge omedelbar behandling och sedan hänvisa dig till en lämplig klinik om du behöver specialistvård. Du kan gå till vårdcentralen för ditt val, antingen i landstinget eller den region där du bor eller någon annanstans. Det enda villkoret är att centret ska drivas av, eller har ett avtal med landstinget eller regionen.

Du har också rätt att skriva in sig vid en viss vårdcentral om du vill. Din landstinget kan automatiskt tilldela dig till en viss center om du inte aktivt väljer en annan. Du är fri att byta till en annan center om du är missnöjd med din nuvarande en eller av någon annan anledning. Du kan skriva in sig vid varje vårdcentral i hela Sverige. Oavsett vilken vårdcentral du är inskriven på, är du alltid fri att boka tid på en annan.

Fast medicinsk kontakt

Du kan ha en fast medicinsk kontakt med din vårdcentral. Detta innebär att du kommer att se samma läkare när det är möjligt.

Välja öppen specialistvård

Poli specialist vård innebär att du inte behöver läggas in på sjukhus. Dermatologi och oftalmologi är bland de tjänster som polispecialistkliniker kan ge. Du kan också gå till en klinik som specialiserat sig på just din sjukdom, såsom njursjukdom.

Du är fri att få vård på polispecialistklinik i ditt val, oavsett var i Sverige den är belägen. Du kan behöva en remiss om landstinget eller den region där du bor eller vill få vård kräver det.

Vem kan se mina journaler?

De vårdgivare på en vårdcentral eller specialistklinik som du inte har varit på innan kan inte se automatiskt dina journaler från tidigare vårdgivare. De måste få ditt godkännande först. Prata med personalen om du vill arrangera för dem att se dina gamla skivor.

Behöver jag en remiss?

En remiss anger att du behöver en viss typ av bedömning, undersökning eller behandling. Remissen innehåller också medicinsk information om dina symptom, hur du känner dig, dina tidigare sjukdomar och skador, etc.

Du måste boka tid på en vårdcentral innan du kan få en remiss. Läkaren i centrum kommer att skicka en remiss till kliniken i ditt val om (s) han beslutar att du behöver specialistvård. Oavsett om du behöver en remiss beror på förfaranden landsting eller regioner där du bor och vill få vård. Även om en remiss krävs inte kan få en påskynda processen att få vård på en specialistklinik. Brådskande dina medicinska behov är den primära faktorn som avgör hur snabbt du får vård.

Om du vill göra en tid på en specialistklinik i ett landsting eller en region som du inte bor i, är det första du ska göra ta reda på om någon av länen kräver att du för att få en remiss. Läs mer här om förfaranden i de olika landsting och regioner.

Har vårdgarantin gäller min situation?

Enligt vårdgarantin, måste man vara tillgängliga för dig inom en viss tid och ditt landsting måste hjälpa dig att gå någon annanstans om det inte kan hålla det löftet. Garantin gäller endast om ditt första val är att få vård i landstinget eller den region där du bor eller på en klinik som landstinget har avtal.

Dina medicinska behov avgör hur snabbt du får vård i ett annat landsting eller region. Det är upp till läkaren att göra denna bedömning.

Patientavgifter (co betalar) och resor för att ta emot vård

Patientavgifter (co betalar) varierar beroende på landstinget, region och typ av vård inblandade. Du är alltid ansvarig för att betala den avgift som är i kraft för landstinget där kliniken ligger.

Du har inte rätt till ersättning för kostnader i samband med resor när du väljer en klinik i ett annat landsting.