Bockhornsklöver och fenugreek

Bockhornsklöver eller fenugreek är en ört som länge använts i alternativ medicin. Det är en vanlig ingrediens i indiska rätter och ofta tas som ett komplement mot exempelvis labido och som kan ha många hälsofördelar. Den här artikeln förklarar allt du behöver veta om bockhornsklöver / fenugreek, inklusive dess fördelar, biverkningar och användningsområden.

maxulin tillskottbetyg och rating

9 av 10 rekommenderar detta populära kosttillskott – gör som många andra män och prova du med!

FÅ 50% RABATT HÄR

Du missar väl inte erbjudandet?

Just nu till halva priset!

Endast 174kr (ord. pris 348kr) för 6 veckors förbrukning

 • Ny kraft och energi
 • Förbättrad muskelstyrka
 • Mer lust
 • Receptfritt
 • Löpande leveranser direkt hem
 • Ingen bindnings/uppsägningstid
 • 14 dagars returrätt

Läs mer om Maxulin – Bra studie om effekt

frön

Vad är bockhornsklöver/fenugreek/testofen?

Bockhornsklöver eller fenugreek ( Trigonella foenum-graecum ) är en växt som växer runt 60-90 cm hög. Den har gröna blad, små vita blommor och baljor som innehåller små, gyllenbrun frön. I tusentals år har bockhornsklöver använts i alternativ och kinesisk medicin för att behandla hudåkommor och många andra sjukdomar. På senare tid har det blivit ett vanligt hushållskrydda och förtjockningsmedel. Det kan också hittas i produkter, såsom tvål och schampo. Bockhornsklöverfrön och pulver används också i många indiska rätter för deras näringsprofil och något sött, nötig smak. Men framför allt ingår fenugreek / bockhornsklöver i testosteron tillskott men då som Testofen.


Bockhornsklöver testosteron hos män

En av de vanligaste orsakerna till att män använder bockhornsklöver är att öka testosteronet. Vissa studier har funnit att det har positiva effekter, bland annat om att ökad libido.

I en 8-veckors studie där 30 äldre män utförde 4 sessioner tyngdlyftning per vecka, med hälften av dem som tog 500 mg bockhornsklöver per dag. Även icke-komplettera gruppen upplevde en liten nedgång i testosteron, den bockhornsklöver gruppen visade en ökning. Denna grupp hade också en minskning av kroppsfett på ca 2%.

En 6-veckorsstudie som där 30 män med 600 mg av bockhornsklöver extrakt för att bedöma förändringar i sexuell funktion och libido. De flesta deltagarna rapporterade ökad styrka och förbättrad sexuell funktion.

fenugreek

Andra fördelar

Bockhornsklöver sägs kunna hjälpa metaboliska tillstånd, såsom diabetes. Det verkar påverka både typ 1 och 2 diabetes, tillsammans med ökande allmänna kolhydrat tolerans hos personer.

I en studie där personer med typ 1-diabetes fick 50 gram av bockhornsklöver frö vid lunch och middag. Efter 10 dagar upplevde deltagarna bättre blodsockernivåer och minskningar i total och LDL (dåliga) kolesterolet.

I en annan studie tog personer utan diabetes bockhornsklöver. De upplevde en minskning av blodsockernivåer 13,4% 4 timmar efter intag.

Dessa fördelar kan bero på Fenugreeks roll i att förbättra insulinfunktion. Att nämnda, de effekter som ses i studier med användning av hela bockhornsklöver pulver eller frön kan delvis på grund av den höga fiberhalt.

bockhornsklöver testosteron

Hälsofördelar av fenugreek

Bockhornsklöver har använts för att behandla en rad olika tillstånd. Men många av dessa användningsområden har inte studerats tillräckligt väl för att nå starka slutsatser. Preliminär forskning tyder på att bockhornsklöver kan hjälpa:

 • Aptit kontroll. Hittills har 3 studier visat en minskning av fettintag och aptit. En 14-dagars studie visade att deltagarna spontant reducerade totala fettintaget med 17%.
 • Kolesterolnivåer. Vissa tecken tyder på att bockhornsklöver kan sänka kolesterol och triglycerider.
 • Halsbränna. En 2-veckors pilotstudie hos personer med frekvent halsbränna fann att bockhornsklöver minskat sina symtom. I själva verket, dess effekter överensstämde med antacida läkemedel.
 • Inflammation. Denna ört har visat antiinflammatoriska effekter hos råttor och möss. Det behövs mer forskning för att bekräfta detta i människor.

Hur man använder bockhornsklöver såsom Maxulin

Bockhornsklöver är en ingrediens i många kosttillskott. Eftersom formuleringar skiljer sig den rekommenderade dosen beror på tillägget. Det finns ingen enskild rekommenderad dos. Dessutom kan dosen variera beroende på den nytta du söker. De flesta testosteron baserad forskning använder endast omkring 500 mg bockhornsklöverextrakt, medan forskning inom andra områden har använt cirka 1000-2000 mg. Om du använder hela frön, bör doser på cirka 2-5 gram vara effektivt, men det varierar från studie till studie. Testosteron tillskott bör i allmänhet tas ut före eller i samband med måltid. Eftersom denna ört hjälper blodsockerkontroll, kan det vara bäst att ta det med högsta carb måltid om dagen. Vi rekommenderar bland annat kosttillskottet Maxulin som innehåller testofen.


Säkerhet och biverkningar

Bockhornsklöver verkar relativt säkert för friska människor. Men som med de flesta kosttillskott, mindre allvarliga biverkningar som diarré och matsmältningsbesvär har rapporterats anekdotiskt. Människor kan också uppleva minskad aptit, vilket kan vara skadligt om du har en ätstörning eller försöker gå upp i vikt.

Med tanke på dess effekt på blodsockret, bör bockhornsklöver användas med försiktighet om du tar diabetesmedicin eller andra tillägg som sänker blodsockerhalten. Djurstudier tyder på att mycket höga doser orsaka eventuella skadliga biverkningar. Även om de flesta av dessa biverkningar inte har bekräftats hos människor, och de doser som används är ovanligt hög, är vissa forskare fråga om användningen av bockhornsklöver kosttillskott.