Epimedium, sockerblomma och “horny goat weed”

Epimedium, sockerblomma eller “horny goat weed” är en ört där bladen används för att göra naturläkemedel mm. Så många som 15 olika arter är kända som “yin yang huo” i kinesisk medicin och är mycket vanlig. Det används vanligtvis oralt för sexuella prestationsproblem, såsom erektil dysfunktion och låg sexuell lust. Det används också för svaga rygg och knän, ledvärk, artrit, mental och fysisk trötthet samt minnesförlust tillsammans med många andra tillstånd. Men det finns begränsad vetenskaplig forskning som stöder någon av dessa användningar.

Epimedium sockerblomma horny goat weed

Hur fungerar det?

Epimedium innehåller kemikalier som kan bidra till att öka blodflödet och förbättra sexuell funktion. Den innehåller också fytoöstrogener, kemikalier som fungerar något som det kvinnliga hormonet östrogen. Detta kan minska benförlust hos kvinnor efter menopaus. Det används främst till nedan, men det finns allt för många otillräckliga bevis.
  • Osteoporos . Genom att ta ett specifikt extrakt av Epimedium i 24 månader i kombination med kalciumtillskott minskar benförlusten av ryggraden och höft hos kvinnor som har gått över i klimakteriet bättre än att ta enbart kalcium. Kemikalier i extraktet fungerar något som hormonet östrogen.
  • Efter menopausala förhållanden. Om man tar Epimedium extrakt i 6 månader kan det minska kolesterolet och öka östrogennivåerna hos kvinnor efter menopausen.
  • Bronkit.
  • Problem med utlösning.
  • Erektil dysfunktion.

Dosering

Den lämpliga dosen av epimedium beror på flera faktorer såsom användarens ålder, hälsa och flera andra tillstånd. För tillfället finns det inte tillräckligt med vetenskaplig information för att bestämma ett lämpligt intervall doser för detta. Tänk på att naturliga produkter inte alltid nödvändigtvis är säkra och att doseringar kan vara viktiga. Följ relevanta anvisningar på produktetiketter och rådfråga din apotekare eller läkare eller annan sjukvårdspersonal innan du använder den, läs mer om tester här.

Bieffekter

Ett specifikt extrakt av detta som innehåller fytoöstrogener har tagits oralt säkert i upp till 2 år. Dessutom har ett annat extrakt innehållande icariin tagits via munnen säkert i upp till 6 månader.  Vissa typer av horny goat weed är emellertid möjligt mindre säkert när de används under en lång tid eller i för höga doser. Långvarig användning av dessa andra former av kåt getgräs kan orsaka yrsel, kräkningar, torr mun, törst och näsblödning. Att ta stora mängder kåt getgräs kan orsaka spasmer och allvarliga andningsproblem.

Tillskott och boosters för män?

Vissa män tar tillskott eller testoboosters med bland annat horny goat weed för ​​att det är ett naturligt alternativ till läkemedel mot erektil dysfunktion. Även om det fortfarande är preliminärt, finns det nya bevis som stöder den teorin. En 2008 studie fann att en förening i örten blockerar effekterna av ett enzym som begränsar blodflöde till penis. Epimedium, den misstänkta aktiva komponenten i horny goat weed, verkar fungera som en fosfodiesterasinhibitor, liknande vissa läkemedel som används för ED. Kåt getgräs har också studerats som en behandling för andra tillstånd, som osteoporos och härdning av artärerna . Resultaten från studier som genomförts utomlands visar lovande, men bättre kliniska studier behövs fortfarande och man ska alltid ta det som skrivs om tillskottet med en nypa salt!