Kontrollera testosteronnivåer

Testosteronnivåer: När ska jag ha kontrollerat dem?

Om du har kontrollerat dina testosteronnivåer mitt på dagen, är det mycket mer troligt att du uppvisar låga testosteronnivåer, eftersom testosteronnivåerna sjunker naturligt när dagen går. Därför kan dina resultat skeva.

“Vi försöker dra blod så tidigt som möjligt på morgonen (mellan 8 och 8:30) eftersom det är ditt bästa alternativ för att fånga testosteron på en låg nivå om det verkligen är lågt och skadligt för mannens hälsa,” förklarar Dr. Heile.

Varför testet utförs

Ett testosterontest mäter mängden manligt hormon, testosteron, i blodet. Både män och kvinnor producerar detta hormon.

Hos män producerar testiklarna det mesta av testosteronet i kroppen. Nivåerna kontrolleras ofta om du har symtom på lågt testosteron, vilket kan inkludera:

 • Trötthet
 • Impotens
 • Låg libido
 • Infertilitet
 • Tunnning av benen

När bör man ta ett testosteron test?

Läkare rekommenderar ofta att män med erektil dysfunktion får testosteronet uppmätt från 08.00 till 11.00, eftersom nivåerna vanligtvis är högst då och varierar under en 24-timmarsperiod. Men en ny studie har funnit att denna variation endast förekommer hos yngre män.

Forskare studerade retrospektivt register över 2 569 män i åldrarna 26 till 84 som utvärderades på en erektil dysfunktionsklinik från 1985 till 2004. De sorterade dem i åldersgrupper, med början med 26- till 39-åringar, och sedan i femårsgrupper upp till åldern 84. De delade dem vidare i två tidsgrupper: de som hade testosteron uppmätt från 7 till 9 och de mätt från 9 till 14 Alla männen hade erektil dysfunktion, ett symptom på låga testosteronnivåer.

De enda män som visade en statistiskt och kliniskt signifikant nivåminskning mellan de två tidsperioderna var de yngre än 45.

Huvudförfattaren, Dr. Charles Welliver, en kollega vid Southern Illinois University School of Medicine när arbetet gjordes, sa att tidpunkten för testosteron testet var obetydlig för de flesta män. “Så länge dragningen har gjorts före klockan 14,” sade han, “värdet anses fortfarande giltigt, med undantag för de yngsta två grupperna av män som ses i denna studie.”

Bra nivåer och att öka testosteron

Nivåerna beror på en persons ålder, kön och hälsa. Män har vanligtvis mycket höja nivåer av testosteron i kroppen än kvinnor.

Testosteron är ett hormon som kallas androgen. Även om kvinnor främst är kända som ett manligt könshormon behöver kvinnor också vissa testosteronnivåer. Men de flesta testosteron omvandlas till könshormonet östradiol i den kvinnliga kroppen.

Hos män producerar testiklarna testosteron och äggstockarna producerar testosteron hos kvinnor.

Binjurarna producerar också små mängder testosteron hos båda könen.

Testosteron hos män är viktigt för:

 • utveckling under puberteten
 • spermie skapande
 • förstärkning av muskler och ben
 • sex drive

Testosteron hos kvinnor är viktigt för:

 • bibehålla nivåer av andra hormoner
 • sexdrift och fertilitet
 • att skapa nya blodkroppar

Det finns en koppling mellan låg testosteron och sexlyst och fertilitet för båda könen.

Kroppen kontrollerar testosteronnivåerna naturligt och att ha låga testosteronnivåer är vanligare än med höga testosteronnivåer.

Spädbarn och barn

Ålder Hane (i ng / dl) Kvinna (i ng / dl)
0 till 5 månader 75-400 20-80
6 månader till 9 år Mindre än 7-20 Mindre än 7-20
10 till 11 år Mindre än 7-130 Mindre än 7-44

ungdomar

Ålder Hane (i ng / dl) Kvinna (i ng / dl)
12 till 13 år Mindre än 7-800 Mindre än 7-75
14 år Mindre än 7-1.200 Mindre än 7-75
15 till 16 år 100-1,200 Mindre än 7-75

vuxna

Ålder Hane (i ng / dl) Kvinna (i ng / dl)
17 till 18 år 300-1,200 20-75
19 år och äldre 240-950 8-60