Testosteron test på vårdcentral, apoteket och hemma

Ett testosteron test mäter helt enkelt mängden testosteron i en persons blod eller saliv. Detta kan bland annat göras hos en vårdcentral, hemma via apoteket eller andra sajter på nätet som säljer enklare tester. Om du misstänker att du kan vara i behov av ett naturligt kosttillskott så rekommenderar vi Maxulin. Dagligt regelbundet intag har visat sig kunna frigöra mer testosteron i blodet.

maxulin tillskottbetyg och rating

9 av 10 rekommenderar detta populära testosteronkosttillskott – gör som många andra män och prova du med!

FÅ 50% RABATT HÄR

Du missar väl inte erbjudandet?

Just nu till halva priset!

Endast 174kr (ord. pris 348kr) för 6 veckors förbrukning

 • Ny kraft och energi
 • Förbättrad muskelstyrka
 • Mer lust
 • Receptfritt
 • Löpande leveranser direkt hem
 • Ingen bindnings/uppsägningstid
 • 14 dagars returrätt

Läs mer om Maxulin – Bra studie om effekt

Hur utför man ett testosteron test hemma?

Genom ett testosteron test via exempelvis werlabs.se kan du hemma analysera främst SHBG, som binder testosteronet men också Luteiniserande hormon (LH) som reglerar själva produktionen av testosteronet i kroppen. Dessa två ger en bra bild av hur din testosteronproduktion ser ut. Även PSA och blodprov erbjuds, men dessa endast för män i åldersgruppen 50 till 75 år.

 1. Beställ din hälsokontroll med e-post eller BankID.
 2. Välj provtagningsställe och ta ett vanligt blodprov.
 3. En utförlig läkarkommentar medföljer dina provsvar.

När används ett testosteron test?

Ett testosteron test används när det är nödvändigt att bedöma en persons testosteronnivåer. Detta är oftast när en läkare misstänker att den enskilde har ett hälsotillstånd som påverkar dess testosteron och behov för att bekräfta huruvida personens testosteronnivån är normala och för att ge en diagnos. Testosterontest kan användas som ett diagnostiskt verktyg, men skiljer sig mellan män och kvinnor. Hos män används testosteron tester för att:

 • Bekräfta en misstänkt diagnos av primär eller sekundär hypogonadism, ett tillstånd som kännetecknas av onormalt låga testosteronnivåer
 • Övervaka effekterna vid testosteronbehandling hos män med testosteronbrist
 • Utvärdera orsakerna bakom försenad pubertet hos pojkar
 • Ibland för att säkerställa testosteron vid träning och tävling

testosteron test

Hemmatest via apoteket eller nätet

Många produkter är tillgängliga för att testa dina hormonnivåer hemma innan du träffar din läkare. Alla dessa testar ditt saliv snarare än ditt blod, så att du kan samla in ditt prov hemma. Hur du samlar in din saliv och hur många prover du tar kan variera beroende på produkten. Alla tester för hemmabruk kräver att du skickar dina provet till ett laboratorium för testning. Du kan få resultatet inom några dagar eller några veckor.

Hos läkaren eller på vårdcentral

Den första delen av testningen av lågt testosteron är att genomgå en hälsovärdering. Efter att ha diskuterat problem och symtom med din läkare kommer du att ta ett blodprov för att bestämma mängden testosteron i kroppen, tillsammans med andra saker som röda och vita blodkroppar. Läkarna gör detta för att få en bred syn på din hälsa och fastställa orsaken till dina symtom.

hemma och vårdcentral apoteket

Totalt testosteron

Som namnet antyder mäter detta test den totala mängden testosteron i ditt blod. Detta kan verka som det mest effektiva sättet att ta reda på om du har lågt testosteron; dock kan detta inte vara fallet för dig. Vissa män upplever symtom eftersom deras kropp inte producerar tillräckligt med testosteron till att börja med. Det totala testosterontestet kan hjälpa din läkare att diagnostisera dig om detta är fallet.

Vissa män kan dock producera tillräckligt med hormonet, men kan bara inte använda det. För dessa män skulle de totala testosteronnivåerna komma tillbaka normala, men de skulle fortfarande lida av låga testosteronsymtom. Detta beror på att något av hormonet är “bundet” till proteiner som transporterar det genom ditt blod. Medan testosteron är kopplat till dessa proteiner, är det inte tillgängligt för dina celler. Därför testar läkarna både total testosteron och för ett protein som kallas könshormonbindande globulin (SHBG).

Det finns många symtom du bör vara på jakt efter om du misstänker att du har för mycket SHBG, inklusive:

 • Viktökning
 • Trötthet
 • Problem med fokusering

Bio-tillgängligt testosteron

Biotillgänglig testosteron är ett mått på både fritt och albumin-bundet testosteron, vilka båda är biotillgängliga, eller tillgängliga för användning av celler i kroppen.

Fritt testosteron

Ett test för fritt testosteron mäter endast 2% av testosteron som förblir obunden till proteiner i blod. Tester finns också för att mäta fritt testosteron i saliv, men dessa är relativt nya, kräver ytterligare tester och är för närvarande endast rekommenderas för användning i forskningsstudier och inte för att användas av läkare för att diagnostisera patienter.

Fria testosteronnivåer kan mätas hos män vars totala testosterontestresultat visade testosteronnivåer som är på gränsen till nivåer som anses indikera testosteronbrist. Fria testosteronnivåer ofta utvärderas hos kvinnor med misstänkt testosteron avvikelser. Fritt testosteron kan mätas genom ett antal metoder.

test

Tolka resultatet av en testosteron-test

Tolkningen av testresultaten varierar beroende på det tillstånd som diagnostiseras och ålder då man testas. En erfaren sjukvårdspersonal kommer att behöva tolka testresultaten, oftast även om du har utfört ett hemma test.

Total testosteron används vanligtvis för att avgöra om testosteron eller inte nivåerna är normala, för hög eller för låg. Nivåer av bio-tillgängliga eller fritt testosteron används inte för att bedöma huruvida eller inte testosteronnivåerna är tillräckliga eller bristfällig, men kan användas för att hjälpa en läkare fastställa den underliggande orsaken till en onormal totalt testosteron nivå, eftersom de relativa proportionerna av den totala, bundna och obundet testosteron är olika för olika förhållanden.

Noggrannhet på testosteron tester

Unga män (<40) – Enkla tester för total testosteron (immunoanalys, automatiserade plattforms immunoanalyser) anses i allmänhet tillräckligt exakt för att detektera testosteronbrist hos män, eftersom deras resultat liknar de som erhölls med användning av vätska eller gas-kromatografi, tandemmasspektrometri (den gyllene standarden eller mest exakta måttet på total testosteron). Emellertid är dessa enkla tester gående retur lägre resultat än den gyllene standarden åtgärd, vilket kan göra diagnostisera män med mild hypogonadism (testosteronnivåer i det övre området av hypogonadala nivåer) utmanande.

Åldrande män ( ≥ 40) – Totalt och fritt testosteron åtgärder är inte mer exakt än total testosteron för att förutsäga testosteronbrist hos män. Som total testosteron är ett enkelt test för att utföra det är testet vanligtvis används av läkare att diagnostisera testosteronbrist.

Hypogonadism

För en diagnos av hypogonadism, luteiniserande hormon och follikelstimulerande hormon (två hormoner som produceras av hypofysen) nivåer är ofta också testas för att skilja primära och sekundära orsaker till testosteronbrist. Låga nivåer av de hormoner som produceras av hypofysen indikerar sekundär hypogonadism, eftersom detta tillstånd orsakas av en dysfunktion i hypofysen som inhiberar dess förmåga att producera luteiniserande hormon och follikelstimulerande hormon. Män som får diagnosen hypogonadism erbjuds ofta testosteron substitutionsterapi.

testosteron test

Sammanfattning om testosteron test

Både män och kvinnor tillverkar testosteron i sina kroppar, även om män vanligtvis producerar mycket mer av det än kvinnor. Ett blodprov hos vårdcentralen eller via ett salivprov hemma från apoteket eller exempelvis werlabs.se för testosteron kan visa hur mycket av detta viktiga könshormon som finns i din kropp. Om du misstänker att du kan ha för lågt testosteron kan det vara värt att testa sig, det är oftast ganska träffsäkert och enkelt att utföra.