Hur påverkar vitaminer dina hormoner och humör?

Vi upplever alla känslor av nervositet, ångest och oro. Vissa av oss kommer till och med att kämpa med tillstånd som depression någon gång i våra liv. Medan fluktuerande känslor är en del av att vara mänskliga, kan de ibland starkt påverkas av vad som händer inuti våra kroppar, inte bara i våra sinnen.

hormoner obalans

Hormoner spelar en nyckelroll i känslomässiga tillstånd för både män och kvinnor, men som kvinnor är det mer troligt att vi upplever extrema och plötsliga förändringar i humör till följd av våra hormoner, främst på grund av den månatliga cykeln och förändrade nivåer av progesteron och östrogen.

Obalanser i hormoner kan påverka vår fysiska hälsa såväl som vår mentala hälsa oavsett kön. De hormonella förändringarna i kroppen kan leda till irritabilitet, tröghet, sug och mer för många. En gradvis minskning av testosteronnivåer som vanligtvis förekommer hos män i främst 40-50-årsåldern kan orsaka håravfall, viktökning och slöhet vilket kan skapa hälsorisker för män. Hos båda könen kan obalanser av vissa hormoner leda till sköldkörtelproblem och diabetes.

Den goda nyheten är att med rätt näring, vitaminer och livsstil kan vi hjälpa till att stödja och reglera våra hormoner, och därmed minska några av de oönskade fysiska och mentala symtomen på hormonell obalans.

Varför uppstår hormonobalanser?

Hormonella nivåförändringar inträffar naturligt vid vissa tider i våra liv; under puberteten, under graviditeten och i klimakteriet. Hormonobalanser kan orsakas av en obalanserad livsstil, otillräcklig näring, stress och miljögifter. För att förhindra sådana obalanser som inträffar är det viktigt att vi förstår varför de uppstår, nedan följer några vanliga orsaker till detta:

 • Stress
 • Näringsbrist
 • Motionsbrist
 • Vitamin och mineralbrist
 • Östrogen och testosteronbrist
 • Sjukdom

Miljöfaktorer

Miljön kan spela en roll för att störa våra hormoner och orsaka obalans. Till exempel kan kemikalier som finns i plast, känd som bisfenol-A (BPA), störa det endokrina systemet (kroppens kemiska meddelandesystem, bestående av hormoner och de körtlar som producerar dem och transporterar dem till cirkulationssystemet) och har kopplats till hormonell störning. Mer än 90% av världens befolkning tros ha BPA i sin urin. Sådana kemikalier kan binda till hormonreceptorsidor och störa kroppens naturliga hormonbalans – och dessa är kända som endokrina störningar.

Bekämpningsmedel som DDT betraktas också som en orsak till större hormonstörningar hos människor, liksom dioxiner, vissa kosmetika och hushållskemikalier som tvättmedel.

Att utsättas för de östrogener som finns i kemikalier, växter och miljö efterliknar effekten av östrogenhormonet, vilket resulterar i onaturliga hormonella mönster.

Maten du äter

Mat reglerar många av våra kroppsfunktioner, inklusive transport av vissa hormoner. Att konsumera vissa livsmedel i måttligt sätt kan hjälpa kroppen att upprätthålla en sund hormonbalans. Exempelvis är socker känt för att orka hormonerna eftersom det kan leda till spikar i hormonet insulin. En diet som innehåller mycket socker kan få insulinnivåerna att stiga tills cellerna utvecklar resistens. Detta får kroppen att fokusera mer på att bearbeta sockret och mindre på de andra hormonerna, vilket resulterar i obalans i östrogen, progesteron och testosteron, bland andra hormoner.

Annan mat kan störa hormonbalansen. Kombinationen av gluten och socker som finns i vitt bröd, till exempel, kan öka inflammation i kroppen och sätta stress på binjurarna. Detta kan leda till en minskning av produktionen av östrogen och progesteron, binjurar och sköldkörtel, vilket negativt påverkar hormonbalansen.

Påfrestning

Stress, både fysisk och mental, kan också påverka balansen i våra hormoner på grund av stigande nivåer av kortisol, när vi känner oss stressade kan våra hormoner bli synkroniserade. I stressiga situationer börjar våra kroppar använda progesteron och omvandla det till kortisol.

Under stressiga perioder när kortisolnivån höjs, stjäl binjurarna vitala näringsämnen från sköldkörteln för att hantera detta stresstillstånd. Denna “kortisolstjälka” kan påverka negativt vår sköldkörtelfunktion – körteln som reglerar de flesta system i kroppen – vilket kan leda till dåligt minne, viktökning, lägre immunfunktion och påverkad äggstocksfunktion.

Medicin och tillskott för testosteron och östrogen

Hormonobalanser kan också orsakas av vissa mediciner. Hormonläkemedel, som preventivpiller, stör främst en kvinnas normala hormonproduktion med en syntetisk version av progesteron och östrogen. Vissa preventivpiller förhindrar ägglossning genom att eliminera toppen av östrogen, så att äggstocken inte får signalen att släppa ett ägg. För män kan det även finnas mediciner som stör hormonerna.

I en del fall kan tillskott hjälpa kroppen att återhämta sig och komma på bar nivåer igen. För män kan exempelvis ett så kallat naturligt testosteron tillskott, som egentligen är ett vanligt kosttillskott men designat för endast män hjälpa. Vitaminer och näringsämnen som är förknippade med att öka progesteronnivåerna inkluderar:

 • C-vitamin
 • Zink
 • Magnesium
 • E-vitamin
 • Vitamin B6
 • Fiber
 • Svavel

Slutsats

När det gäller våra hormoner kan maten och näringsämnena vi konsumerar, tillsammans med den livsstil vi väljer såsom träning, direkt påverka vårt humör, sömn, minne och känslor. De kan också spela en roll i vissa fysiska faktorer, till exempel vår hudskick och vår vikt. Även om vi inte bör försöka kontrollera våra hormoner, måste vi stödja och ge dem näring i våra dagliga liv för att få dem att fungera effektivt. Att äta en välbalanserad kost, ta vitamintillskott vid behov och få mycket träning och tillräckligt med sömn kan leda till mer balanserade hormoner. Och med balanserade hormoner kommer en gladare och mindre stressad dig.