Hårförlust och testosteron

Förhållandet mellan testosteron och håravfall är komplicerat. En populär övertygelse är att skalliga män har höga nivåer av testosteron, men är det verkligen sant?

Manlig skallighet, eller androgen alopecia, påverkar uppskattningsvis 50 miljoner män och 30 miljoner kvinnor i USA, enligt National Institute of Health (NIH). Håravfall beror på krympning av hårsäckar och den resulterande påverkan på tillväxtcykeln. Nya hårstrån blir finare och finare tills det inte finns något hår kvar alls och folliklarna blir vilande. Denna håravfall orsakas av hormoner och vissa gener.

håravfall för män

Olika former av testosteron

Testosteron finns i din kropp i olika former. Det finns ”gratis” testosteron som inte är bundet till proteiner i kroppen. Detta är den form av testosteron som är mest tillgängligt för att verka i kroppen.

Testosteron kan också vara bundet till albumin, ett protein i blodet. De flesta testosteroner är bundna till könshormonbindande globulinprotein (SHBG) och är inte aktiva. Om du har en låg nivå av SHBG, kan du ha en hög nivå av gratis testosteron i blodomloppet.

Dihydrotestosteron (DHT) tillverkas av testosteron av ett enzym. DHT är fem gånger kraftigare än testosteron. DHT används främst av kroppen i prostata, hud och hårsäckar. Läs även mer om att tappa håret här.

Form av skallighet?

Manlig skaldhet (MPB) har en distinkt form. Den främre hårfästningen går tillbaka, särskilt på sidorna, och bildar en M-form. Detta är frontal skallighet. Huvudets krona, även känd som toppunktet, blir också kala. Så småningom går de två områdena i en “U” -form. MPB kan även sträcka sig till brösthår, vilket kan tunna när du åldras. Konstigt nog kan hår på olika platser på kroppen reagera annorlunda på hormonella förändringar. Till exempel kan ansiktshårtillväxt förbättras medan andra områden blir kala.

Hormonet bakom håravfall

Dihydrotestosteron (DHT) tillverkas av testosteron av ett enzym som kallas 5-alfa-reduktas. Det kan också tillverkas av DHEA, ett hormon som är vanligare hos kvinnor. DHT finns i hud, hårsäckar och prostata. DHT: s handlingar och hårsäckarnas känslighet för DHT är det som orsakar håravfall.

DHT verkar också i prostata. Utan DHT utvecklas inte prostata normalt. Med för mycket DHT kan en man utveckla godartad prostatahypertrofi , även känd som en förstorad prostata.

DHT och andra förhållanden

Det finns några bevis på en koppling mellan skallighet och prostatacancer och andra sjukdomar. Harvard Medical School rapporterar att män med toppskalning har 1,5 gånger större risk för att utveckla prostatacancer än män utan kala fläckar. Risken för kranskärlssjukdom är också mer än 23 procent högre hos män med toppskalliga toppar. Undersökningar pågår om det finns en koppling mellan DHT-nivåer och metaboliskt syndrom, diabetes och andra hälsotillstånd.

Det är dina gener

Det är inte mängden testosteron eller DHT som orsakar skallighet; det är känsligheten i dina hårsäckar. Denna känslighet bestäms av genetik. AR-genen gör receptorn på hårsäckar som interagerar med testosteron och DHT. Om dina receptorer är särskilt känsliga, triggas de lättare av även små mängder DHT, och håravfall uppstår lättare som ett resultat. Andra gener kan också spela en roll.

Ålder, stress och andra faktorer kan påverka om du upplever håravfall. Men gener spelar en viktig roll, och män som har nära manliga släktingar med MPB har en mycket högre risk att utveckla MPB själva.

Myter: Virilitet och håravfall

Det finns många myter där om män. En av dem är att män med MPB är mer virila och har högre nivåer av testosteron. Detta är inte nödvändigtvis fallet. Män med MPB kan faktiskt ha lägre cirkulerande nivåer av testosteron men högre nivåer av enzymet som omvandlar testosteron till DHT. Alternativt kan du helt enkelt ha gener som ger dig hårsäckar som är mycket känsliga för testosteron eller DHT.

 

Behandlingar för håravfall

Flera metoder för behandling av MPB och FPHL involverar störningar av testosteron och DHT: s åtgärder. Finasteride (Propecia) är ett läkemedel som hämmar 5-alfa-reduktasenzym som omvandlar testosteron till DHT. Det är farligt att använda hos kvinnor som kan bli gravida, och det kan vara sexuella biverkningar av detta läkemedel på både män och kvinnor.

En annan 5-alfa-reduktasinhibitor som kallas dutasterid (Avodart) betraktas för närvarande som en potentiell behandling för MPB. Det finns för närvarande marknaden för behandling av en förstorad prostata.

Andra behandlingsalternativ som inte involverar testosterontillskott eller DHT inkluderar:

  • minoxidil (Rogaine)
  • ketokonazol
  • laserbehandling
  • kirurgisk hårsäcktransplantation