Vad är testosteron?

Testosteron är ett manligt könshormon, nödvändigt för sexuell och reproduktiv utveckling. Testosteron är huvudsakligen producerat i testiklarna och ansvarar för utvecklingen av manliga könsorgan före födseln. Här är dock saken: testosteron är lika viktigt under hela livslängden!

Om du är manlig, tänk tillbaka till dina tidiga tonåren när du genomgick puberteten. Vid denna ålder producerades testosteron i din kropp för att hjälpa till att utveckla sekundära könsegenskaper , såsom fördjupning av din röst, ökad penis- och testestorlek och tillväxt av ansikts- och kroppshår. När vi fortsätter genom åldringsprocessen hjälper testosteron män att delta i sexuella aktiviteter, producera spermier, fördela fett, producera röda blodkroppar och upprätthålla muskelstyrka.

testosteron

Hormonet för både män och kvinnor

Du ställer kanske frågan: “Har kvinnor testosteron?” Svaret är ja! Även om en kvinnlig kropp har ungefär en tiondel av mängden testosteron som en man, spelar den fortfarande en roll i deras utveckling. Testosteron hjälper till att se till att en kvinnas muskel och benmassa stabiliseras, vilket säkerställer att de har en mindre sannolik chans att drabbas av osteoporos . Kvinnor får också en ökad sexdrift från testosteron. Eftersom en kvinnas testosteronnivå är mindre är det emellertid anledningen till att din mamma vanligtvis inte växer ett skägg.

Testosteron produktion i kroppen

Hos män produceras testosteron i testiklarna och binjurarna och överförs sedan runt kroppen i blodströmmen av hypotalamus. Den hypothalamus är en struktur i hjärnan som hjälper till att reglera olika hormoner i kroppen. I detta fall skickar det ett meddelande till testiklarna att producera rätt mängd testosteron för kroppen, som sedan släpper hormonet i blodströmmen så att det kan levereras till olika delar av kroppen.

Hos kvinnor produceras testosteron i äggstockarna och binjurarna. Kom bara ihåg att samma process används för kvinnor för att producera rätt mängd testosteron via hypotalamus.

Testa dina testosteronnivåer

Dessa nivåer sjunker med cirka 1% per år och börjar gradvis vid 30 års ålder. Under de följande decennierna accelererar minskningen. Vid 80 års ålder är över 30% av männa i det låga intervallet genom laboratorietester. Men att bara vara i det låga intervallet gör ingen diagnos eller kräver nödvändigtvis behandling. Du kan bland annat läsa mer här.

Ett enkelt test kan indikera om ditt testosteron ligger inom ett normalt intervall. För män är 280 till 1100 nanogram per deciliter blod det friska intervallet.

Att ha symtom på låg libido, erektil dysfunktion, trötthet, dålig energinivå, koncentrationssvårigheter, depression, irritabilitet, låg känsla av välbefinnande och andra mindre väl definierade tillstånd är nödvändiga för diagnosen låg T. Återigen, bara ha ett laboratorium abnormitet räcker inte för att kräva ersättningsterapi. Att behandla patienten och inte laboratoriet är en gammal klinisk såg som har hållit bra även om vi har enklare tillgänglighet till ett stort antal tester. Klicka här för att läsa mer om hur du kontrollerar dina testosteronnivåer.

Testosteronet med åldern

Är du orolig för att testosteronnivåerna sjunker när du blir äldre? Tja, ledsen att säga det, men det borde du vara! Testosteronnivåerna tenderar att sänka i kroppen runt 30 års ålder, vilket ibland medför svåra symtom som kan vara obekväma från både en fysisk och emotionell nivå. Om du är omkring 30 år, leta efter olika symtom som inkluderar tunnning eller hårförlust, minskad sexdrift, svårigheter att upprätthålla eller få erektion och till och med minskad bentäthet. Om du upplever dessa symtom kan du kontrollera testosteronnivåerna och starta en terapibehandling.

Förhållanden som orsakar lågt testosteron och brist

Det finns ett antal tillstånd som kan orsaka låg nivå men även testosteron brist, som inkluderar:

  • Primär hypogonadism (när testiklar inte fungerar korrekt)
  • Sekundär hypogonadism (när produktion av testosteron undertrycks på grund av en tumör i hypofysen eller hypotalamus)
  • Cancer (testikel-, prostata- eller manlig bröstcancer)
  • Bilateral orkidektomi (avlägsnande av båda testiklarna på grund av cancer eller andra tillstånd som testikel torsion )
  • Skador på testiklarna
  • Försenad pubertet
  • Den normala åldringsprocessen

Naturliga sätt att öka testosteron

Att använda läkemedel för att höja eller öka testosteron i kroppen, såsom injektioner, lappar och aktuella geler, kan ge farliga biverkningar. Det är inte heller nödvändigt, eftersom många naturliga metoder – inklusive motion, koständring, stressminskning och kosttillskott för att öka testosteron – fungerar ganska bra! Nedan följer några av de bästa beprövade naturliga lösningarna för att öka testosteron, oavsett din ålder.

Testosteronbehandling

Testosteronersättningsbehandling är processen att ersätta testosteronet som går förlorat till följd av en skada, ett tillstånd som förekommer vid födseln eller en sjukdom som orsakar låga testosteronnivåer. Det kan också ges för att ersätta testosteronnivåer som har sjunkit till följd av en orkiektomi, men har även en del biverkningar (borttagande av en eller båda testiklarna).

Alternativ som tillskott, tabletter och boosters

Det finns fördelar och risker med dessa tabletter och andra naturliga kosttillskott för testosteron, vilket vanligtvis är fallet med något medicinskt tillstånd. Fördelarna inkluderar förbättrad humör, bättre energi, en positiv känsla av välbefinnande, bättre sexuell funktion, större muskelstyrka och progression mot en smalare kroppsmassa. Bontäthetsförbättring och ökat antal röda celler har också observerats. Du kan bland annat läsa mer om exempelvis Maxulin och dess omdöme och test, eller

Kognitiv funktion, nämligen förmågan att tänka, lösa problem och få ett bättre minne, har undersökts i relation till testosteronnivåer i blodet. Inget definitivt samband hittades mellan dåligt minne och låga nivåer, även om studierna var relativt små och av kort varaktighet. Tyvärr var det inte lyckat att använda testoboosters som en behandling för Alzheimers sjukdom.