Männens hälsorisker

Fler pojkar än flickor föds varje år i USA. Men alla bly i hälsomän börjar försvinna med den första smutsiga blöjan.

Från spädbarn till ålderdom är kvinnor helt enkelt friskare än män. Av de 15 främsta dödsorsakerna leder män kvinnor i dem alla utom Alzheimers sjukdom, som många män inte lever tillräckligt länge för att utveckla. Även om könsklyftan stängs, dör män fortfarande fem år tidigare än deras fruar i genomsnitt. Läs mer här för manlig hälsa.

Män går till läkaren mindre än kvinnor och det är mer troligt att de har ett allvarligt tillstånd när de går, visar forskning. “Så länge de arbetar och känner sig produktiva överväger de flesta män inte riskerna för deras hälsa,” säger Porche.Men även om du känner dig frisk kan lite planering hjälpa dig att hålla dig så. De bästa hoten mot människors hälsa är inte hemligheter: de är kända, vanliga och ofta förebyggbara. WebMD konsulterade experterna för att ge dig den här listan över de bästa hälsohoten mot män och hur man kan undvika dem.
man och män

Hjärt-kärlsjukdom: Den ledande människors hälsotrukt

De kallar det åderförkalkning , vilket betyder “härdning av artärerna .” Men det kan lika lätt vara från latin för “en mans värsta fiende.”

Hjärtsjukdomar och stroke är de första och andra ledande dödsorsakerna över hela världen, både hos män och kvinnor,” säger Darwin Labarthe, MD, MPH, PhD, chef för avdelningen för hjärtsjukdomar och stroke förebyggande vid CDC. “Det är ett enormt globalt folkhälsoproblem, och i USA har vi några av de högsta priserna.”

I hjärt-kärlsjukdom , kolesterol plack gradvis blockera artärerna i hjärtat och hjärnan . Om en plack blir instabil bildas en blodpropp som blockerar artären och orsakar hjärtattack eller stroke .

En av fem män och kvinnor kommer att dö av hjärt-kärlsjukdom , enligt Labarthe. Av oklara skäl utvecklar dock mäns artärer åderförkalkning tidigare än kvinnor. “Mäns medelålder för dödsfall av hjärt-kärlsjukdomar är under 65 år,” säger han; kvinnor fångar upp cirka sex år senare. Ett av de bästa sätten att få ordning på detta är genom kost och träning, något som alla kan göra!

Tonåren

Även i tonåren ser flickors artärer friskare ut än pojkar. Experter tror att kvinnors naturligtvis högre nivåer av bra kolesterol (HDL) är delvis ansvariga. Män måste arbeta hårdare för att minska risken för hjärtsjukdomar och stroke :

  • Kontrollera ditt kolesterol , från 25 års ålder och vart femte år.
  • Kontrollera ditt blodtryck och kolesterol om de är höga.
  • Sluta om du röker.
  • Öka din fysiska aktivitetsnivå till 30 minuter per dag, de flesta dagar i veckan.
  • Ät mer frukt och grönsaker och mindre mättade eller transfetter .

“Det säger att” barn borde känna sina morföräldrar, “säger Labarthe. “Detta är dödligt eller inaktiverande tillstånd som orsakar förlorad familjetid och arbetstid. Men ett stort antal av dessa händelser kan förhindras.”

Lungcancer: Fortfarande en hälsohot för män

Lungcancer är en fruktansvärd sjukdom: ful, aggressiv och nästan alltid metastaserad. Lungcancer sprider sig tidigt, vanligtvis innan den växer tillräckligt stor för att orsaka symtom eller till och med dyka upp på röntgen. När den hittas är lungcancer ofta avancerad och svår att bota. Mindre än hälften av män lever ett år senare.

Så … röker du fortfarande ?

Tobaksrök orsakar 90% av alla lungcancer . Tack vare fallande rökningpriser i USA, färre män än någonsin dör av lungcancer. Men lungcancer är fortfarande den ledande cancerdödaren hos män: mer än tillräckligt för att fylla Superdome varje år.

Inget effektivt screeningtest för lungcancer finns, även om en stor studie pågår för att lära sig om CT-skanningar av bröstkorgen hos människor med hög risk kan fånga cancer tillräckligt tidigt för att förbättra överlevnaden.

Att sluta röka i alla åldrar minskar risken för lungcancer. Få förebyggande åtgärder är lika effektiva – eller lika utmanande – som att sluta röka . Men det finns nya verktyg som hjälper män att sluta. Din läkare kan berätta mer.

Prostatacancer: En ledande cancer för män

Detta är ett hälsoproblem som män kan göra anspråk på – trots allt har kvinnor inte prostata. En valnötstorle körtlar bakom penis som utsöndrar vätskor som är viktiga för utlösning, prostata är benägen till problem när män åldras.

Prostatacancer är den vanligaste cancern hos andra män än hudcancer . Nästan 200 000 män kommer att utveckla prostatacancer i år i USA

Men medan en av sex män kommer att diagnostiseras med prostatacancer under hans livstid, kommer bara en av 35 att dö av den. “Många prostatacancer är långsamt växande och kommer sannolikt inte att spridas, medan andra är aggressiva,” säger Djenaba Joseph, MD, medicinsk officer för förebyggande av cancer vid CDC. “Problemet är att vi inte har effektiva tester för att identifiera vilka cancerformer som är farligare.”

Depression och självmord: Män är i fara

Depression är inte bara ett dåligt humör, en grov lapp eller blues. Det är en känslomässig störning som påverkar hela din kropp och allmänna hälsa.

I själva verket bevisar depression sinnets kropp-anslutning. Hjärnkemikalier och stresshormoner är inte i balans. Sömn , aptit och energinivå störs. Forskning antyder till och med att män med depression är mer benägna att utveckla hjärtsjukdomar.

Experter trodde tidigare att depression drabbade mycket fler kvinnor än män. Men det kan bara vara mäns tendens att dölja deprimerade känslor, eller uttrycka dem på andra sätt än kvinnor.

Diabetes: Den tysta hälsotrukten för män

Diabetes börjar vanligtvis tyst, utan symptom. Under år kryper blodsockernivånhögre, och så småningom spills det ut i urinen. Den resulterande täta urineringoch törst är vad som slutligen tar många män till läkaren.

Diabetesens höga socker är allt annat än söt. Överskott glukos fungerar som en långsam gift på blodkärlen och nerverna överallt i kroppen. Hjärtattacker , stroke, blindhet, njursvikt och amputationer är nedfallet för tusentals män.

Pojkar födda 2000 har en oroande en-i-tre chans att utveckla diabetes under deras livstid. Övervikt och fetma matar sannolikt diabetesepidemin. “Kombinationen av diabetes och fetma kan radera några av de minskade riskerna för hjärtsjukdomar vi har haft under de senaste decennierna,” varnar Labarthe.Motion i kombination med en hälsosam kost kan förhindra typ 2-diabetes . Måttlig viktminskning – för de som är överviktiga – och 30 minuter per dag med fysisk aktivitet minskade risken för diabetes med mer än 50% hos män med hög risk i en större studie.

Erektil dysfunktion av testosteronbrist

Erektil dysfunktion kanske inte är livshotande, men det är fortfarande signal om ett viktigt hälsoproblem. Två tredjedelar av män äldre än 70 och upp till 39% av 40-åriga män har problem med erektil dysfunktion . Män med ED rapporterar mindre glädje i livet och är mer benägna att vara deprimerade. Detta kan vara ett symtom av testosteron brist men kan också orsakas av andra saker.

Lågt testosteron – tillskott och tabletter

NÄR DE FLESTA MÄNNISKOR HÖR till lågt testosteron gäller det ofta en låg sexlyst eller brist på energi. Även om ett dopp i testosteronnivåerna kan orsaka dessa effekter, är de inte de enda som gäller symtom, och ingen av dem bör ignoreras. Så innan du vänder dig till det “låga T” -tillskottet som du såg i en magasinannons eller i en sena TV-reklam, är det avgörande att du ska ha en konversation med din läkare först. Att komma till botten av och behandla låga testosteronnivåer är en meningsfull konversation att ha med en erfaren läkare. Läsa mer om testosteron tillskott här.

Testosteron är det viktiga manliga könshormonet som ansvarar för reglering av ben- och muskelmassa, fettfördelning, produktion av röda blodkroppar och fertilitet hos män. Kvinnor producerar också testosteron, men vanligtvis i mindre mängder. Genom att använda testosteron tabletter som fungerar som.

Att öka testosteron i kroppen

Man kan till viss del hjälpa kroppen att öka produktionen av testosteron så att en del av de åkommor kan minskas.